laupäev, oktoober 21, 2006

Kokkuvõtteks 2006

Meie selle aasta reis Belgiasse ja Tuneesiasse on siis tehtud.
Reis toimus ajavahemikul 3. - 26. september 2006 ja kokku tuli kilomeetreid 8500 km kandis.

Marsuut sai kokku selline:
Eesti - Soome - Rootsi - Taani - Saksamaa - Belgia - Luxemburg - Saksamaa - Austria - Itaalia - Tuneesia - Itaalia - Austria - Slovakkia – Tshehhoslovakkia – Poola - Leedu - Läti – Eesti

Pildid ka üleval.

Tagasiteele

Telkimiskohtadega on Tuneesias veidi keeruline. Nii juhtuski, et tagasiteel Sousse poole jäime päris pimeda peale. Viimases lootuses keerasime teelt maha ja jõudsime väikesesse külla põllukeste vahel. Edasi minna polnud kuhugi ja valida oli kas tagasipööramise või ühel tühja olemisega põllukesel telkimisega. Olime just lahtipakkimise kallale asunud kui saabus ka maatüki omanik pojaga. Pärast ilmekat vestlust zhestide ning paari prantsuskeelse sõna vahendusel olime saanud ametliku loa teest veidi kaugemal põllul ööbida.

Kohalike põllulapil
Ilmselgelt oli meie näol tegu kohaliku turismimangetiga, sest hommikul tuli meil tutvuda ka ülejäänud pereliikmete ja lambakarjaga, kes kõik meid järjekorras vaatama tulid. igatahes olime kokkuvõttes väga rahul, et meil selline olukord, kus kohalike inimestega lähemalt suhelda tuli, üldse tekkis.

Otsustasime, et viimane päev enne Tuneesiast lahkumist lihtsalt puhkame. Võtsime Monastiri sisse sõites kohe esimese ettejäänud hotelli (seekord ilma ühegi tärnita), parkisime tsiklid siseõue ja läksime linna uudistama. Kohaliku kindluse müüri pealt saime linnast hea ülevaate, jalutasime vanalinnas ja Kalle sai selle aasta esimese meres ujumise kirja. Rand Monastiris oli üsna räpane, kuid vesi mõnusalt soe ja puhas.

Monastir
Lõbusate noormeeste käest saime teada, et kohalikku "Celtia" õlu, mida nad jõid, saab osta vaid spec "Magasini" poodidest. Kahjuks ei suutnud me ühtegi neist leida ja jätkasime karskete eluviiside propageerimist. Ostsime kuhja värskeid puurvilju ja tundsime end nendega hästi.

Ärasõidupäeval jõudsime sadamasse 4 tunnise varuga, noh igaksjuhuks. Tavaline tants paberite ja templite ümber ja kõigest tund peale õiget väljumisaega olimegi juba teel Itaalia poole. Seekordne laev, uhke nimega Kartaago, oli suurem, uhkem ning kiirem (nii öeldi piletite ostmisel) ning pidi 24 tunni asemel "vaid" 21 tundi sõitma.

Laevaga tagasi Euroopasse
Genovast oli plaan võimalikult otse ja mööda kiirteid kodu poole saada. Mitte, et seda väga tahtnud oleks, aga me olime niigi juba lootusetult hiljaks jäänud. Üle Alpide ronides tegime suuna valikul ühe valearvestuse ja kaarti uurides otsustasime otsetee kasuks.. mis maksis meile miski 4 tundi mööda imeilusaid mägiteid mööda 3-kraadiseid tornettosid üles ja alla keerutamist.

Austias Väike öökohvi Austrias

Väiksest shortcutist hoolimata jõdsime napilt sama päeva numbri sees Austriasse. Proovisime magada ühes bensukas parkimisplatsil kogu täisvarustuses, kuid külm ei lasknud üle tunnikese tukkuda. Järgmine võimalus paaritunnise uinaku näol oli juba kosutavam, ärkasime rahva keskel parklas sooja päikese käes. Edaspidi püüdsime siiski ära kasutada kogu valge aja ning öösiti magada.

Leedus bensukas ööbides saime sõbraks ühe kohaliku noore kutsaga, kes kohusetundlikult hommikuni meie tsiklite ees magas, haukudes isegi oma valvurist sõbra peale kui see liiga lähedale juhtus tulema.

Pitsu Kalle Pitsuga õhtust söömas

Üldiselt läks tagasitee kiirelt, ilm oli kena ning kolmandal päeval olimegi juba kodus. Eesti piirist üle saades lõppes jaks, edasi polnud enam vaja kuhugi orienteeruda ja võis end viimaks lõdvaks lasta.

Kodus Ausalt väljateenitud 5 minutit uinakut :)

Kõrbe piiril, liiv ja sool

Niisiis on vahepeal aeg pisut edasi läinud, meie reisilt tagasi ja uuesti tavaellu sukeldunud. Aga et kõik ikka ausalt ära rääkida, siis lühidalt sellest, mis siis peale Tuneesiasse saabumist edasi sai.

Peale El Jemi võtsime suuna lõuna poole. Sfaxis andis üks lahke automaat meile veidi sularaha, sest esimeses ettejäänud hotellis sadama juures vahetatud summa tundus alustuseks siiski vähe olevat. Raha saab Tuneesias vahetada igas suuremas hotellis (kus saab kenasti inglise keeles hakkama), kurss on igal pool sama ja vahetustasu ei võeta.

Sfax Väike puhkus Sfaxis

Kuna põlgasime ära väikeses linnakese olnud liiga kalli 2 tärni hotelli, otsustasime katsetada telgis ööbimist. Kohe tee juures asuva, sellise kõrgema kiviaiaga ümbritsetud mobiilimasti tagune sobis meile väga hästi. Vaid saapad võtsime sel ööl telki sisse, pagan neid kohalikke elukaid teab, ikkagi lõunamaa.

DatlipalmKohalikud datlikobaraid noppimas

Maastik oli siiani suhteliselt sarnane olnud. Oliivipuid täis suured põllud ja datlipalmide salud. Külades-linnades kukutati korjates datlikobarad otse tänavale. Lõuna poole liikudes hakkas pilt muutuma, teede äärde ilmusid liivaluited ja ringiuitavad kaamelid.

KaamelidKaamelid uitamas

Teed olid Tuneesias igal pool normaalsed, vaid lõuna pool muutus see vahetevahel üsna kitsaks ja vahest olid servadest teeletuisanud liivaga kaetud, seega tuli silmad lahti hoida. Ja kui vahepeal tee oligi kehvem, siis külade sees muutus see laiaks korralikult asfalteeritud kaherealiseks teeks, mis peale küla läbimist jälle endisesse mõõtu kahanes.

Liivakõrb
Liikumiskiirusele see küll midagi juurde ei andnud, sest kuigi 50 km/h lubatud, sai reeglina asulates liikuda 30, max 40-ga. Inimesed nimelt liikusid tänavatelt täiesti kaootiliselt ja liiklust jälgimata. Astuti suvaliselt ringi vaatamata teele nii valges kui kottpimedas. Autod, mopeedid ja eesliajajad olid need, kes pidid jälgima, et nad kellelegi otsa ei sõidaks.

Lõunast naastes sõitsime läbi soolakõrbe, see oli omapärane - soolaga kaetud liivaväljad või pragunenud soolakoorikuga järved. Tee äärde oli ettevõtlikumad kohalikud ehitatanud turistide meelitamiseks soolast hooneid ja kujusid.

Soolakõrb Soolakõrbes

Meile pöörati siinkandis tavalisest rohkem tähelepanu. Turismihooaeg oli ju läbi saanud ja mõnda kohta, kust läbi sõitsime, turiste ilmselt tihti ei satugi.

Teelahkmel Vasakule minnes jäi vähem kui 100km Algeria piirini. Seekord läksime paremale. Kalle tungival nõudmisel :)