pühapäev, august 31, 2008

neljapäev, august 28, 2008

Home, sweet home :)

Läti jäi jälle vahele. Eesti piir.

kolmapäev, august 27, 2008

Peaegu kodus

Nagu kogemused näitavad, läheb hommikuste toimetuste peale u 2 tundi. Kusjuures hoolimata sellest, kas 66bimine on telgis v6i kusagil katuse all.

Täna hommikul igatahes kell 9 me juba s6itsime. Ja siis me s6itsime ja siis s6itsime veel natuke ja kui me olime veel s6itnud, tuligi 6htuhämaruses Poola-Leedu piir. Teeolud veidi vaheldusid nagu ikka. Rekkate poolt sisse pressitud rattar66bastest peegelsileda asfaldini. Jalad jäid kangeks ja selg valutas juba, kuid olime otsustanud Leetu välja j6uda.

Meenutades kahe aasta tagust 66bimist s6braliku kutsuga bensukas, leidsime tolle bensuka kottpimedas ka viimaks yles. Bensuka poeonu väitel olla Pitsu täitsa alles, lihtsalt parajasti veidi ringi uitamas :)

Marijenpolest alates tervitati meid väikese uduvihmaga. Olime vaevalt telgi yles saanud, kui vihm tihenes. Hakkame vist koju j6udma..

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Pitsu tanklas

Kusjuures Pitsu olla kusagil siin ringi jooksmas :) Leedu.

Poooola

Slovakkia muutus täiesti ootamatult Poolaks. Mägesid ja serpentiine jagus m6lemale poole.

Kuna vanaemalt viimasel ajal on laekunud veidi väsinud olemisega s6numid, siis otsustasime Poola vaatamisväärsustest ainult soolakaevanduse kasuks. Oli t6esti huvitav.

L6pupuänt oli muidugi lift, millega sealt 135m pealt maapeale tagasi pääses. See oli 3-kordne ja väheke klaustrofoobiline. Kes käind, see teab, mida ma m6tlen :) Ilmselt seet6ttu ongi kiirabi seal tihe kylaline. Nagu ka seekord.

Otsustasime all kaevanduses kered täis vitsutada, et 6htul v6iksime pikemalt s6ita. Otse loomulikult eksisime me Krakowis päris mitu korda ära, enne kui viimaks 6ige teeotsa peale j6udsime.

Peale edutuid katseid leida sellises tihedas asustuses ja kottpimedas mingitki telkimiskohta, maabusime yhes Orleni tanklas. Tavalised 2 6lut ja uni tuleb hää :)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Tagasi maa peal 135m sygavuselt

Wieliczka soolakaevandus. Poola.

teisipäev, august 26, 2008

esmaspäev, august 25, 2008

Ungaris

Hommikused teed yle mägede. Juba mitmeid kilomeetreid enne Cluj Napoca linna algas ummik. Liiklus kahel linna suunduval real lihtsalt seisis. Aegajalt toimus teosammul mingi liikumine. Mäest yles ja mäest alla, vahepeal m66da serpentiine keerutades.

Nikerdasime end nii paremalt, ridade vahelt ja vastassuunast edasi, kuidas v6imalusi tekkis. Hoolimata sellest v6ttis linnaj6udmine oma tunnikese. Ja mis oli siis selle p6hjuseks? Uskumatu, kuid lihtsalt osa teest oli lahti kaevatud, ei midagi hullemat!

Teel järgmisesse linna oli yhe serpentiini peal rekka end suutnud just äsja kylili keerata. Aga muidu oli k6ik rahulik :)

Piir oli igav, korraks heideti pilk passi ja oligi k6ik.

Ungari on siinkandis päris lage. Telgikoha leidmine v6ttis k6vasti aega, kuid leitud p6lluserv on soodne. Vaid sääski on palju ja nahkhiired lärmavad.

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Ja Kallest on saanud iga6htune 6lles6ber

Vabandust, 6llejoodik :) Ungari.

Selliseid lossikesi siin armastatakse

Satu Mare, Rumeenia. Piirini u 15km.

Karpaadid

Esimesed muljed Rumeeniast olid euroopalikud - suuremates bensukates saab kaardiga maksta, s6idetavad teed ja 'enne tangi, siis maksa' systeem. Kui kylaelu ja linnaserva tänavatel jalutavad lehmad välja arvata :)

Hobuseid on siin veelgi rohkem kui Moldaavias ja näevad kuidagi kehvemad välja. Enamus neist on mustlaste vankrite ees.

Kuna meil on vaja j6uda risti yle Karpaatide Ungarisse, siis oleme sunnitud aegajalt veidi aegan6udvamaid otseteid yle mägede v6tma.

Hommikupoole oli sooja nii 32 kraadi kanti, pealel6unal saime paaril korral ka äikest ja vihma. Osades kylades olid elektriliinid autode peale kukkunud ja langenud puud gaasitorusid l6hkunud.

Jäime jälle totaalselt pimeda peale. Kalle käis kyll yht p6lluvaheteed uurimas, kuid peale vihma oli kogu maa nii libe ja mudane olnud, et hea, et teele tagasi sai. Seega oleme seekord jälle katuse all. Tirgu Mures.

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

laupäev, august 23, 2008

Rumeenias.. viimaks

Täna hommikul plaanisime kyll varakult alustada, kuid ikka hakkas äraminek venima.

Juhatatud pank oli nädalavahetusel suletud ja järgmises kaardilt raha väljav6tmisel passi, mis aga olid gostinnitsa admini tädi käes. Viimaks kui rahad makstud ja asjad pakitud, oli kell juba kolmveerand 12.

S6itsime 6igest ristmikust m66da ja tagasi keerates hakkas lenks äkki vänderdama ja esiratas nagu oma elu elama. Asi nägi välja kehv - probleem tundus olevat roolikannu laagrites v6i sambas.. Njaa, teel Sorocast hakkas TDM-i esiots peale yht eriti kehva l66ki kuidagi imelikult rappuma t6esti.

Kalle laenas kohe s6javäeosa k6rval katust panevate meeste käest 27 v6tme. Selgus, et vähemalt ylemine laager oli 6nneks terve. Peale kokkupanekut ja väikest testiringi oli nagu k6ik jälle korras. Kas tegu oli järjekordse anomaaliaga v6i oli probleem kuidagi pesast väljap6runud laagris, jäigi momendil selgusetuks.

Temperatuurinäidik ytles peale uuesti t66lehakkamist meile 38 ja pool.. Kahtlustades 66 peale jäämist, tegime enne piiri Lukoili bensukas s66gipeatuse. Täna oli makaronivaba ja liha päev :)

Piir läks pingevabalt, kuid siiski oma 40 min. Vastuse peale et ei, meil ei ole relvi, narkotsi ega muud salakaupa, kysiti et mis, tarvitasite k6ik ära vä ;)

Kiirelt selgus, et sellise mägise p6ldudevahelise tee ääres pole v6imalik kuidagi telkida. Seda enam kottpimedas. Vasuli linna piiril jäid silma erksavärvilised sildid ja 4 tärni. Kahtlaselt palju, kuid ega meil valikut ka polnud.

Double room ja massazhiga dush on väga brood, kuid allkorrusel toimuv pulmapidu ja ilutulestik vähendavad selle väärtust omajagu. Samas minibaar lisab jälle m6ne plussi :)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Väike jahutus

Väike jahutav suplus teel Chisnau poole. Moldova.

Moldova teed

Nii tundub, et Moldova teed said saatuslikuks..

6iged eesti tsiklimehed..

... vaatavad reisil olles tsiklifilmi muidugi eesti subtiitritega :)

Balti linnas

Alustasime päeva suht varakult, saime ju eile m6istlikul ajal telkima. Peale Cernovitsit oli kylateede ääres jälle kaevusid näha, kuid juures olid miskid sildid. Lähemalt uurides selgus, et tegu on hoiatusega - juua ei tohi. Yhes kylas oli tee kinni ja tuli 'päris' kylavaheteed s6ita.

Peale 12 olime piiril. Kuna nyyd oli t6esti piir yhine, saime hakkama vaid 45 minutiga. Onu viimasest putkast oli konkreetne - kas teeme ametlikult v6i odavamalt? Ratta kohta paberite kirjutamine ametlikult maksis 18 euri kumbki, mitteametlikult 10 euri kokku. V6tsime viimase. Saab näha, kas piiril tekib probleeme v6i ei.

Kohalikega tasub alati suhelda. Kas te näiteks teadsite, et talviti on siin vahest 25 kraadi kylma? Ja et arbuuse tehakse talveks sisse nagu kurke? Ainult selleks kasutatakse suhkurt, soola, kirsilehti ja mett. Pohmelli pidi hästi ravima :)

Tagasitee Sorocast oli hirmus. Kas ma mainisin, et Ukraina teed on kehvad? Ma v6tan oma s6nad tagasi! Kui siiani liikusime 90 km/h, vahest tuli ka 70 peale v6tta, siis nyyd oli tihti 40 max, millega TDM-i piinata yldse tahtsin. Igasugu kylavaheteede uudistamised jäävad siinmaal kyll ära.

Telkimiskohtadega on siinmaal n6rk. Oleme märganud vaid 2 metsa moodi tukka. Muidu on vaid p6llud, viljapuuaiad ja h6redad puuderivid tee ääres.

Linna j6udes kysisime kohe esimesest, parajasti remondis olevast bensukast gostinnitsat. Meile pakuti arbuusi ja viimaks eskorditi yhe s6javäe gostinnitsa ette kah :)

V6tsime mugavustega variandi, kes teab, millal seda jälle saab. Kohalikku raha meil kyll nii palju polnud, meie kaarte rahaautomaadid ka ei s66. Jätsime 50 euri pandiks ja vahetame homme pangas juurde.

Kalle tegi vannitoas priimusega syya ja baarist saime 6lut osta. M6nus :)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

neljapäev, august 21, 2008

Meie 6htune pidus66k

Meie 6htune pidus66k.

Uhh.. teed

Esimene mulje Ukraina teedest on.. masendav! Pimedas siin kyll s6ita ei tasu. Yleskummunud kynkad, r66pad, paigatud lapid, l66kaugud, k6ike seda jagatakse heldelt. Enne äkilisemaid kurve tasub hoog maha v6tta, iial ei v6i teada, mis seal ees v6ib oodata. Lisaks eelpool mainitule ka hobuvankrid, rollerid, teosammul liikuvad veokad, koerad v6i haned. Kanad 6nneks teele ei roni.

Ahjaa, Kalle emotsioonid ka - 'tyypiline liiklus' :) Pean tunnistama, et Valgevene teed olid superlux nende k6rval.

Kohalikega suhtleme tihedalt. Linnades on aegajalt siltidega kitsas. Yhed noormehed Ternopoli bensukast rääkisid, et peale Cernovitsit polevat eriti teid ja sildu alles. Vist yleujutuste t6ttu. Samas teise bensuka onu väitis, et k6ik juba parandatud.

Me nimelt plaanisime sealtkandist piiri yletada. Et kui keegi sellekohta miskit kont kreetsemalt teab, siis inf on teretulnud :)

Aga me nyyd poeme p6hku. Sääsed tyytavad ja yldse on vastikult palav :)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Ukraina

Tegelikult tuleks alustada sellest, et peale kylade vahel tiirutamist jäin mina kuivale.. Viimane kord v6tsime vaid pool paaki täis, kuid olin näidiku ikka ära nullinud.

Kallel oli samuti liiga vähe selleks, et voolikuga kätte saada. 6nneks oli lähima linna bensukas miski 5km. Selle aktsiooni peale kulus k6igest hoolimata pea 2 tundi.

Kella 5 ajal olime Bresti kindluses. Muideks bensukates arveldatakse vajadusel ka eurodes, juhul kui kaardiga ei saa.

Viisa l6ppemiseni oli veel 4 tundi ja otsustasime kaugema piiripunkti kasuks. Bresti piiripunkt oli meil hädaolukorra jaoks arvestatud.

Piirile j6udsime kell 9 ja kottpimedas. Unistasime juba 6lledest ja Kalle oli näljast n6rkemas. Aga siis alles huvitavaks läks. Iga putkakese juures järtsud ja taloncikuid jagati ikka peoga.

Me naiivsed arvasime peale selle kadalipu läbitegemist, et vaat kui tore, Valgevenel ja Ukrainal yhine piir ja hakasime vaikselt metsaääri uurima kui selgus, et Ukraina piiripunkt on alles ees :) Seal kordus suht sama protseduur. Passikontrolli onkel oli väga abivalmis ja tänu sellele ei pandud meile kirja ettemääratud piiripunkti Moldovasse minekuks.

Kogu asi v6ttis aega 2 tundi, telgikoha otsimine pimedas otsa ja nii me alles kesk66l hakkasime syya tegema.

Täna hommikul oleme suht vabalt v6tnud tänu 6istele seiklustele. Hakkame Moldova poole liikuma.

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

kolmapäev, august 20, 2008

Kaks m6tlikku meest

Bresti kindlus. Valgevene.

Külatiirud

Hommikul v6tsime rahulikult. Kuna hotelli baar avati alles 12, käisime samas ristmikul asuvas 'mini-bar'-is. Syya pakuti näiteks pelmeene, sest hamburgeri tegemiseks vajalikud saiakesed polnud veel tulnud.

Otsustasime veidi kohalike kylade vahel tiirutada. Nagu kohalikega yhe poekese ees suheldes selgus, on nendekandis vaid soo ja v6sa. Ylalpool trassi olevat huvitavam. Kahjuks niipalju aega meil selleks enam polnud. Aga toredad inimesed olid, igatsugu asju sai arutatud :)

Miski 10km oli l6pus kruusa ja trassile tagasi.

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Hommikus66k pelmeenidega

Pinsk, Valgevene.

Pinsk

Täna 6htul oli tarvis hotell v6tta, et saada migratsioonikaardile vajalik tempel. Kuna homme on viisa viimane päev ja plaanis on vaadata Bresti kindlust, siis tundus Pinsk olema 66bimiseks sobiv linn.

S6itsime linna sisse ja kysisime abi parajasti polikliinikust väljuvalt lapsega perelt, kes lahkelt, ise ees s6ites, meid hotelli Eliit ette juhatasid. Kahjuks polnud seal kohti.

Saime juhatused järgmisesse kohta, kuid seda ei 6nnestunud meil leida. 6nneks selgus, et yks gostinitsa olevat kohe järgmise ristmiku juures.

Hotell Sport pakkus meile 's muzhom' k6igi mugavustega 1-kohalise toa k6igest 72 tuhande eest. Ee.. st sooja vett neil muidugi 'täiesti juhuslikult' ei ole :) Hinnav6rdluseks v6ib tuua, et 25 liitrit 95-e maksis 50 tuhat.

Täna oli siis suht s6idupäev. Kohtusime mitmel korral 2 Leedu rekkaga, kes meiega signaali abil aktiivselt suhtlesid. Ilmselt olid vist ka tsiklimehed, vaevalt, et see vaid patriotismipuhang oli :)

Teede ääres on uskumatult palju väikesi piknikukohtasid. Paarist puupakust väikeste majakesteni välja, tavaliselt erksates toonides yle v66batud ja tihti koos väikese laste mänguväljakuga. Neid paistis, et kasuti ysna usinalt ja k6ik need kohad olid kenasti puhtad.

Sooja oli päeval 27 kraadi :)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

teisipäev, august 19, 2008

esmaspäev, august 18, 2008

Valgevenes

Kuna hommikuga alustasime varakult, olime poole 1 paiku juba piiril. Nii Läti kui ka Valgevene poole peal pidime k6ik kastid lahti v6tma, samas torukottide sisu vastu huvi ei tuntud.

Hoolimata sellest, et systeem oli suht sama nagu Venemaal (taloncikud, saabumise-väljumise lehed), läks kogu protseduur kiirelt ja poole tunni pärast olimegi ametlikult Valgevenes. Ja, vähemalt minu arvates, oli suhtumine palju normaalsem.

Vahepeal sattusin kogemata valesse putkasse sisse astuma ja kysimuse peale, et kas ma eesti keelt valdan hästi (irw), anti mulle ette yks eesti tehniline pass. Nimelt ootas järjekorras BHRA buss ja nad ei saanud aru, mida tähendavad s6nad sihtotstarbeline ja omavalmistatud.

Esimeses suuremas linnas vahetasime kaardiga pisut raha ja saime vastu 320 tuhat rubla. Näiteks 2 pisikest lahustuvat kohvi ja 4 pannkoogikest maksis 8 tuhat :)

Bensukaid on yldiselt linnadesse sisses6idul, vahepeal on mets ja väikesed kylakesed. Teed on suht ok, kvaliteet vaid k6ikuv, ja korralikult joonitud.

Läbis6it 550km

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

pühapäev, august 17, 2008

Eestlaste uskumatud seiklused Eestimaal

Väljas6it oli planeeritud 12 ja kell 2 me juba s6itsimegi. Esimesed juhtumised algasid juba enne Magistraali Statoili. Raadiojaama nuppu vajutades suri TDM välja.

P6gus peatus Maardus ei lahendanud probleemi ja Kadrinas uuris Kalle asja edasi. Anomaalia kadus iseenesest peale lahtiv6tmist. Peale asjade yleandmist vanaemale ja Miku manuali täiendamist jätkasime Tartu suunas.

Rakvere ringteel avastas Kalle, et suunatuled ei t66ta. Saime Väike-Maarja bensukast kaitsme ja volaa - suunakad hakkasid t66le. Olime juba lahkumas, kui p66saste vahelt ilmus suht segast jutt ajav kepiga vanatädi. Peale päästeametisse ja politseisse helistamist leidsime 6nneks vanatädile naabritädi ja saime ise edasi s6ita.

Peale Tartus äraeksimisaktsiooni leidsime viimaks bensuka (kus tegime kohvid ja pirukad) ja vajalikud teeviidad.

Edasi läks juba igavamalt - V6ru, M6niste, Läti piiri yletasime pool 9, Ape. S6itsime pool tunnikest ja telkisime Aluksne teel.

Aga peamine, et j6udsime vähemalt Lätti ;)

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

Teele

Enam-vähem asjad koos, hakkame Soo poole liikuma. Väike blogitest.

---- 
Saadetud Sony Ericssoni mobiiltelefonilt

kolmapäev, august 13, 2008

Reisile 2008

Nagu ikka, plaanime ka sel aastal väikese tsiklitiiru teha. Ei olnud üks väike saabumist ootav maailmakodanik segavaks faktoriks eelmisel korral, ei ole ta seda ka nüüd, kui vanust juba kohe-kohe 10 kuud. No me vähemalt loodame seda :) Nimelt suutis Klaabu nädalavahetusel korraliku nohu hankida, mis ei taha kuidagi ära minna.

Meist mitteolenevatel põhjustel olime sunnitud oma esialgset reisuplaani lühendama nii 10 päeva peale. Seega jäävad põhikavasse Valgevene ja Moldova. Sealt edasi sõltub teekond juba allesjäänud ajast. Kas teeme Rumeenia ringi ka sisse või põrutame otse Poola.

Poolaga on meil tänavu veidi lähem plaan nagunii. See maa on kuidagi vaeslapse ossa jäänud - Poola on alati olnud koht, kust lihtsalt läbi kimatakse. Tegelikult on seal palju vaadata ja miks mitte seda alustada juba seekord.